

Van kippenmest naar mensenvoeten
Door Jos Bouten
Truus Goldsmid uit Reuver is al een poos aan de slag als pedicure, maar ze kijkt nu al vooruit: ”Als ik het niet leuk vind als pedicure, kan ik nog altijd klusser worden”, zegt zij.
Een grapje natuurlijk, maar niet geheel zonder serieuze aanleiding. Op de voormalige logeerkamer van haar woning heeft de 55-jarige Reuverse voornamelijk eigenhandig haar pedicurepraktijk ingericht. Een opbergkastje bijvoorbeeld, heeft ze zelf in elkaar getimmerd. De tegels boven het aanrechtblok moeten nog worden ’ingewassen’, maar muren en plafond zijn keurig getext alsof een professionele schilder aan de slag is geweest.
Truus Goldsmid is pas in 2013 met de opleiding tot pedicure gestart. Aanleiding was de sluiting van het bedrijf waar zij twintig jaar lang als chemisch laborante werkte: energiereus Nuon in Buggenum. Wat moet een energiebedrijf nu met chemisch laboranten? “Heel veel”, zegt Goldsmid. “Er moet heel veel gecontroleerd worden”, legt ze uit. ”De brandstof moet worden onderzocht op energiewaarde, de reststoffen moeten worden gecontroleerd, het water, de stoom, de biomassa.“ De Reuverse hoefde jarenlang niet van baan te wisselen om een nieuwe werkgever te krijgen. De energiecentrale wisselde vaak van eigenaar. In twintig jaar tijd was ze zodoende in dienst van EPZ, MEGA, Essent, Demkolec en op het laatst Nuon. “Het was toch zo’n mooie centrale”, zegt Goldsmid met veel liefde in haar stem. “We stonden te huilen toen we hoorden dat ze dicht ging.” Want door de onstuimige ontwikkelingen in de wereldwijde energiemarkt, besloot Nuon de Buggenumse centrale te sluiten.
Truus Goldsmid werd na twintig jaar trouwe dienst boventallig verklaard en kreeg de keus : drie maanden in een mobiliteitsplan en met behulp van een jobcoach zoeken naar een ander laboratorium of met een mooi bedrag op zak op zoek naar iets heel anders.”
Het werd iets heel anders. Met dank aan een vriendin die plompverloren opmerkte: waarom word je geen pedicure? Menigeen zou denken: bah wat moet ik met die vieze voeten. Maar niet Truus. “Ik vond het een geweldig idee”, zegt zij. Aan vieze dingen was ze al gewend als chemisch laborante bij Nuon. “Wij moesten alles onderzoeken waar energie in zit. Ook vieze stofjes, bijvoorbeeld kippenmest.” Sterker nog: “Ik vind die voeten steeds mooier worden.”
Overigens begon Goldsmid niet zonder gedegen voorbereiding aan de opleiding tot pedicure in Heeze. Ze haalde ook nog een ondernemersdiploma en in het kader daarvan deed ze marktonderzoek. Daaruit bleek dat er ruimte was voor een extra pedicure, al beseft de gemiddelde mens niet hoe belangrijk het onderhoud aan voeten is. “Goede voeten zijn belangrijk voor het hele lichaam. Het is net als met een huis, als het fundament scheef staat, heeft dat gevolgen voor het hele huis.” En dan heeft ze het alleen nog maar over de ‘goede’ klanten.
De groep klanten zal naar verwachting alleen maar groter worden als Goldsmid, als het goed is, nog deze maand de opleiding ‘medisch pedicure’ afrondt. Dan kan zij ook aan de slag met ernstige gevolgen voor de voeten van mensen met suikerziekte of reuma. ”Ik verwacht dat ik dan meer naar de mensen toega, het koffertje met spullen staat al klaar. Maar Truus Goldsmid wil rustig beginnen. “Niet meteen de zware gevallen.”
Een echte onderneemster wil de Reuverse zich niet noemen. “Ik denk niet dat ik er rijk van word, daar doe ik het ook niet voor. Ik wil graag mensen helpen en kan als eigen baas zelf bepalen wanneer ik werk. Dat is het mooie.”